Reciclarea plasticului

Reciclarea plasticului

PlasticReciclarea plasticului se refera la procesul de recuperare a deseurilor sau a resturilor de plastic si reprocesarea acestora in produse noi, utile. Din cauza faptului ca plasticul nu este biodegradabil, este esential ca acesta sa fie reciclat ca parte a eforturilor globale de reducere a deseurilor de plastic prezente in mediul inconjurator. Plasticul este unul dintre cele mai populare materiale folosite in lumea moderna. Cu toate acestea, popularitatea sa face parte din imensa problema pe care protejarea mediului inconjurator o ridica si reprezinta un motiv bine intemeiat pentru care masele plastice ar trebui reciclate.

Procesul prin care reciclarea plasticului are loc urmeaza anumite etape, prima dintre acestea fiind colectarea. Materialele plastice sunt disponibile intr-o varietate mare de forme, de exemplu, recipiente din plastic, borcane, sticle, pungi de plastic, ambalaje din plastic, mase plastice industriale mari si multe altele. Zilnic, tone de resturi din plastic sunt colectate si trimise in centre de colectare acolo unde sunt ambalate si transportate la fabricile de prelucrare a materialului plastic. Unele astfel de centre sunt folosite atat ca centre de colectare, cat si ca centre de reciclare.

Fulgi mase plastice

In continuarea etapei de colectare, urmeaza cea de sortare a diferitelor mase plastice. Procesul real de reciclare a plasticului incepe cu sortarea articolelor din material plastic in functie de anumite criterii. Acest proces este realizat si pentru a se asigura eliminarea tuturor contaminantilor. Exista masini special proiectate care ajuta la sortarea materialelor plastice in functie de compozitia acestora, ca mai apoi, o moara de reciclare sa sorteze resturile din plastic in functie de simbolurile inscriptionate partea inferioara a recipientelor. Dupa sortarea materialelor plastice, urmatorul pas consta in taierea maselor plastice in bucatele mici. Sticlele si recipientele din plastic sunt apoi macinate si iau forma unor fulgi. Cele mai grele si mai groase sunt separate de cele mai usoare si mai subtiri printr-o masina special conceputa, al carei proces asigura un produs final de calitate. Dupa o separare completa, fulgii sau bucatile de plastic se spala apoi cu detergenti speciali pentru a elimina contaminarea ramasa. Odata ce procesul de curatare este complet, fulgii curati sunt trecuti prin echipamente specializate care separa in continuare tipurile de rasini din plastic. Bucatile de plastic sunt apoi supuse la calduri moderate pentru a se usca. In continuare, fulgi uscati sunt topiti. Ei pot fi topiti si modelati intr-o noua forma sau pot fi topiti si prelucrati sub forma de granule. Procesul de topire se face la temperaturi reglate, existand echipamente special concepute pentru a topi plasticul fara a-l distruge.

Centru colectare deseuri

Dupa procesul de topire, bucatile de plastic sunt apoi comprimate in pelete mici, cunoscute sub denumirea de freze. In aceasta stare, peletele din plastic sunt gata de reutilizare sau pot fi reproiectate in produse noi din plastic. Este important sa subliniem ca plasticul reciclat este greu de folosit pentru a face un articol din plastic identic cu forma sa anterioara. In aceasta forma de peleta, materialele plastice sunt transportate la fabricile de plastic, acolo unde urmeaza sa fie reproiectate si utilizate in fabricarea altor produse utile din plastic. Exista numeroase tipuri de mase plastice care pot fi reciclate. Printre ele se afla polietilenul tereftalat, care este un tip de plastic reciclabil dur si cu  claritate excelenta. Se foloseste in deosebi la fabricarea sticlelor pentru apa, a recipientelor bauturilor racoritoare si a borcanelor. Pe de alta parte, polietilena de inalta densitate este cunoscuta pentru rigiditatea sa excelenta, rezistenta la umiditate si versatilitatea de care da dovada. Se foloseste la fabricarea sticlelor de apa, de suc si de lapte, dar si a sacilor menajeri. Clorura de polivinil se caracterizeaza printr-o indoire usoara, dar dura. Acest material plastic reciclat este utilizat in mod obisnuit la fabricarea conductelor din PVC si a filmelor agatate.

Reciclare plastic

Un alt tip de masa plastica reciclabila este polietilena cu densitate scazuta, care este cel mai frecvent tip de plastic reciclat. Are o usurinta exceptionala de procesare; este puternica, flexibila, dura, rezistenta la umiditate si este usor de etansat. Acest plastic este folosit, de obicei, pentru fabricarea pungilor de hartie congelate si a capacelor flexibile pentru recipiente. Avantajele reciclarii maselor plactice sunt numeroase, iar dintre cele mai importante mentionam furnizarea unei surse durabile de materii prime, reducerea problemelor de mediu si a celor legate de depozitarea deseurilor, conservarea energiei si diminuarea emisiilor de gaze nocive in atmosfera.