Grija pentru planeta noastra se manifesta prin numeroase actiuni intreprinse de oameni, insa cea mai cunoscuta si cea cu cel mai ridicat randament, o reprezinta reciclarea deseurilor. Aceste reziduri sunt clasificate dupa diverse criterii: gradul de periculozitate, calitatea in urma reciclarii si de cate ori poate fi efectuat acest proces, nivelul de poluare, materialul propriu-zis, dar si alti numerosi indici.
Unul dintre cele mai importante materiale reciclabile il reprezinta lemnul, o componenta dintre cele mai uzate in domeniul industrial-constructor. Rezidurile de natura lemnoasa sunt pe locul doi in randul celor mai cantitative deseuri reciclabile provenite din constructii. Acestea nu numai ca ocupa un spatiu enorm de depozitare, ci, mai mult, nerecilate, influenteaza si incurajeaza taierea copacilor in vederea obtinerii de materie prima noua. Chiar daca toate aceste informatii sunt ingrijoratoare, lemnul ramane, in comparatie cu alte materiale, un deseu nereciclat atat cat ar trebui. Importanta reciclarii lemnului a fost intotdeauna un subiect dezbatut, iar prezentul articol isi propune sa dezvaluie cat mai mult din aceasta.
Unul dintre motivele pentru care materialele lemnoase nu sunt reciclate il reprezinta tratarea acestora cu diferite substante chimice, care, datorita efectelor negative ale solutiilor si a tratamentelor, raman nereciclate. Deseuri lemnoase, cele provenite din activitatile de demolari si de constructii sunt stranse in vederea reciclarii – de catre firme specializate, sunt transportate si impartite in categorii astfel incat procesul sa aiba loc rapid si eficient. Reciclarea are loc in cadrul unor centre de colectare a deseurilor reciclabile care sunt dotate cu instrumente specifice; de pilda, in cazul in care spre reciclare au fost trimise bucati foarte mari de lemn, dimensiunea lor trebuie sa fie redusa, acestea micsorate, astfel incat introducerea lor in interiorul sistemelor de macinare a lemnului sa fie posibila – pentru acest proces se folosesc compactoarele sau foarfecele hidraulice. Lemnul recuperat este folosit in diferite circumstante; fie ca materie prima, ori ca si combustibil pentru boilere, centrale si cazane, dar si ca fibra pentru produsele din carton compozit (paleti din lemn de presa).
Exista diferite tipuri reciclabile de lemn, dintre care amintim: lemnul de esenta moale sau rasinoasele, provenite din conifere, cu un pret mai scazut si cu o densitate mai putin grea decat cea a lemnului de esenta tare sunt folosite de obicei pentru ambalarea produselor si pentru confectionarea lazilor si a cadranelor. Pe de alta parte, lemnul de esenta tare este obtinut din lastari, are o culoare mai inchisa decat cea a lemnului provenit din rasinoase, iar durata de viata este mult mai lunga, acesta fiind mai durabil in timp; numit si lemn de foioase, lemnul de esenta tare isi gaseste intrebuintarea in confectionarea mobilierului calitativ, dar si in fabricarea podelelor si a lambriurilor. Un alt tip de reciclabil lemnos il reprezinta acele placi aglomerate care au forma unor panouri si care sunt formate din placi de lemn, unele de esenta tare, altele de esenta moale, “legate” cu ajutorul presiunii aplicate; acestea sunt predecesoarele bine-cunoscutului PAL si se folosesc adesea in holuri si bucatarii. O compozitie asemnatoare o au si placile de placaj care, datorita realizarii prin lipire a mai multor coli lemnoase, subtiri, au ca si caracteristica principala flexibilitatea puternica – foarte asemanatoare OSB-ului. Alte panouri sunt fabricate cu ajutorul lipirii impreuna a foilor lemnoase cu ajutorul unui adeziv sensibil la caldura si presiune. Acestea rezulta in placi rigide, relativ netede, uneori cu particule si aschii de lemn la vedere. In vederea pardoselii, ele se lamineaza.
Asa cum am specificat si mai sus, substantele cu care este tratat lemnul pot impiedica reciclarea acestuia, insa nu doar acestea pot reprezenta pericole pentru reciclarea materialelor lemnoase. De exemplu, vopselurile si metalele pot avea acelasi efect asupra rezidurilor din lemn. Cuiele si placutele folosite in fabricarea unor obiecte de mobilier pot impiedica randamentul reciclarii, la fel si chiturile sau sticla ramasa in urma indepartarii geamurilor din cadrul ferestrelor din lemn. Hartia folosita la etichete si plasticul utilizat in impachetarea obiectelor din lemn pot, de asemenea, sa ineficientizeze procesul reciclarii, lipiciul sau banda adeziva ramasa pe bucatile de lemn, dar si chimicalele folosite pentru a da lemnului un aspect placut ochiului pot influenta reutilizarea lemnului in egala masura.
Reutilizarea lemnului reciclat este numeroasa, iar acesta poate fi folosit pentru diferite intrebuintari. De pilda, PAL-ul poate fi confectionat din reziduri lemnoase, talasul folosit pentru animale la fel. Acesta ofera cailor, pasarilor sau razotoarelor un invelis al “podelei” calduros si absorbant, insa in vederea transformarii lemnului in astfel de derivate este nevoie de o atentie sporita deoarece orice aschie poate produce rani grave necuvantatoarelor. Asemanatoare talasului sunt si acele fasii de lemn care impiedica nedorita crestere a buruienelor sau diminueaza formarea noroiului. Chipsurile de lemn au costuri mici, intretinerea lor este usor de realizat, iar desig-ul acestora poate completa frumos un decor de gradina. O alta utilizare a lemnului reciclat este cea a lemnelor de foc, combustibil pentru centralele boilerele si cazanele care functioneaza cu acest tip de combustibil.
Indiferent de contextul in care lemnul reciclat este folosit, aceasta practica de reciclare este deosebit de importanta pentru conservarea padurilor. Ele ofera hrana si adapost animalelor, pot influenta favorabil clima reducand vantul si sustinand solul in timpul precipitatiilor abundente, impiedicand, astfel, alunecarile de teren si, o alta calitate deosebita a arborilor, aceea de a absorbi dioxidul de carbon si a emana oxigen, de aici diminuarea poluarii si necesitatea absoluta de a avea paduri pe o suprafata cat mai mare a planetei.