Interesant despre reciclare

Interesant despre reciclare

Doze de aluminiuReciclarea deseurilor nu mai reprezinta o necunoscuta pentru nimeni, grija pentru mediul inconjurator devenind problema momentului. Am inteles treptat ca nu suntem stapanii planetei, ca nu avem dreptul sa subminam alte specii pentru propriul confort si ca trebuie, atat pentru noi, cat si pentru ceilalti, sa devenim mai constienti cu privire la cantitatea de gunoaie pe care le producem.

Asa cum stim deja, reciclarea este procesul prin care un material uzat este refolosit in vederea fabricarii obiectelor noi. Acest lucru ajuta la reducerea consumului de energie si a materiilor prime, micsoreaza cantitatea de gunoaie pe care o producem si face parte din ierarhia de eliminare a deseurilor – reducere, reutilizare, reciclare. In cele ce urmeaza va prezentam catve lucruri importante, pe care noi, oamenii, trebuie sa le constientizam cat mai repede. In continuare, ceva interesant despre reciclare!

De pilda....

  • stiati ca recipientele din aluminiu pot fi reciclate si puse inapoi pe rafturile magazinelor in aproximativ 2 luni? Cutiile din aluminiu sunt unele dintre cele mai reciclate deseuri, iar cantitatea de energie economisita este echivalenta cu 3 ore de televiziune prin cablu. Mai mult de atat, majoritatea recipientelor de bauturi sunt confectionate din aluminiu, cealalta parte fiind alcatuita din plastic, carton si sticla. Recipientele din aluminiu aruncate in natura isi mentin forma pentru mai bine de 500 de ani si din acest motiv reciclarea dozelor de aluminiu este extrem de importanta pentru mediul inconjurator. Exista peste 80 de miliarde de cutii de aluminiu folosite in fiecare an in intreaga lume. In plus, stiati ca acum foarte mult timp aluminiu era considerat mai valoros decat aurul? Iar ce este cel mai “de retinut” lucru este faptul ca puteti sa reciclati aluminiul din nou si din nou pentru ca intr-adevar nu exista nicio limita pentru reciclarea acestuia.Deseuri hartie
  • un alt lucru interesant si ingrijorator in acelasi timp il constituie faptul ca pentru a produce ziarele duminicale, in fiecare saptamana trebuie taiati o jumatate de milion de copaci. Daca o publicatie internationala mare, de pilda New York Times, ar alege sa nu produca ziare pentru o anumita zi, 75.000 de copaci ar creste in continuare in paduri. Prin procesul de reciclare al tuturor ziarelor, am putea salva peste 250 de milioane de copaci in fiecare an. Majoritatea oamenilor utilizeaza cel putin 10 copaci in fiecare an, prin lemn, hartie si alte tipuri de produse care necesita taierea copacilor. Utilizam aproximativ 680 de kilograme de hartie in fiecare an, iar majoritatea oamenilor arunca pur si simplu in loc sa recicleze pentru o utilizare ulterioara. 2000 de kilograme de hartie reciclata poate ajuta la salvarea a 17 copaci, peste 350 de galoane de petrol si o multime de spatiu de depozitare. Aceasta inseamna, de asemenea, o poluare a aerului mai mica! Reciclarea contribuie la economisirea energiei si, prin urmare, sunt emise mai putine gaze cu efect de sera in atmosfera. Mai mult, reciclarea contribuie la conservarea resurselor noastre naturale cum ar fi carbunele, petrolul si gazele.
  • Centre de reciclarela fel de trist, dar adevarat este faptul ca pungile din plastic care sunt aruncate in ocean ucid peste un milion de creaturi marine pe an. Pungile si gunoiul din plastic care sunt aruncate in ocean au un efect devastator asupra animalelor de mare. Peste 60% din cosul de gunoi poate fi reciclat. Sticla este 100% reciclabila si poate fi utilizata din nou si din nou. Reciclarea sticlei este separata in culori, deoarece sticla isi pastreaza culoarea chiar si dupa reciclare. Unui recipient de sticla i-ar putea lua mai mult de 4000 de ani sa se descompuna, iar daca se afla in depozitul de deseuri, probabil va dura chiar mai mult de atat. Cele mai multe depozite sau gropi de gunoi sunt alcatuite in proportie de o treime din materialele de ambalare care pot fi reciclate. Majoritatea oamenilor produc 4,4 kilograme de gunoi pe zi, ceea ce duce la aproximativ 1,5 tone de deseuri solide pe an. In fiecare an exista gunoi organic aruncat, care ar putea fi compostat si reciclat pentru a fi utilizat pe post de ingrasaminte pentru sol. Din cauza faptului ca oamenii nu recicleaza asa cum ar trebui, padurile tropicale sunt taiate cu aproximativ 100 de acri pe minut.

ReciclareDupa cum puteti vedea, exista multe informatii extraordinare despre reciclare. Daca nu ati luat niciodata in considerare reciclarea sau daca v-ati gandit la aceasta si ati crezut ca nu merita osteneala, speram ca aceste lucruri interesante nu fac nimic altceva decat sa va puna pe ganduri din nou. Este clar ca oamenii trebuie sa faca mai mult, mai ales daca doresc sa mentina o planeta sanatoasa si sustenabila. Studiile arat ca nu facem suficient pentru a avea grija de mediul inconjurator, motiv pentru care intr-adevar trebuie sa invatam mai multe despre reciclare.