Mituri ale reciclarii

Mituri ale reciclarii

ReciclareIndustria de reciclare se schimba rapid, aproape la fel de rapid ca si progresul in domeniul stiintei materialelor si al designului de produse. Practica reciclarii are o amprenta din ce in ce mai globala si este afectata de forte variabile, de la pretul combustibilului, la politicile nationale si preferintele consumatorilor.

Majoritatea expertilor este de acord ca reciclarea ramane o modalitate importanta de a diminua cantitatile uriase de deseuri si de a recupera materiale valoroase, reducand in acelasi timp emisiile de gaze cu efect de sera si conservand cantitati semnificative de energie si apa. Odata raspandita la nivelul intregii planete, practica reutilizarii si reducerii a tras dupa sine numeroase mituri ale reciclarii.

Iata cateva dintre acestea!

Reciclare plasticPrimul mit se afla in stransa legatura cu sortarea deseurilor. Numeroase persoane considera ca doar in cadrul unui centru de reciclare este posibila aceasta separare a deseurilor, de pilda de plastic, de cele de sticla. In realitate, ajutorul pe care il putem da manipulatorilor de reziduri nu le injumatateste treaba, ci mai degraba grabeste procesul reciclarii si ii mareste volumul. Odata cu dezvoltarea a numeroase programe de reciclare, numarul persoanelor care participa la acest proces a crescut foarte mult. La inceput, consumatorii din diverse domenii nu sortau deseurile lor in functie de tipul de material, cu atat mai putin in functie de culoarea sticlei sau de categoria stampilata pe fundul recipientelor din plastic. Ei puneau toate recipientele reciclabile intr-un singur cos. Acest lucru facea lucrurile mult mai usor pentru consumatori. Dar, in timp, a condus la o cantitate semnificativa de contaminare – atat din punctul de vedere al materialelor deteriorate, cat si din cel al substantelor nedorite care ingreuneaza lucrarile si reciclarea in sine. Fragmentele de sticla si plasticul pot sa contamineze usor hartia, provocand probleme reciclarii. Acest lucru este valabil si pentru grasimile alimentare si alte substante chimice. Astazi, aproximativ un sfert din tot ceea ce arunca consumatorii in cosurile de reciclare nu poate fi reciclat in cele din urma de programele care le colecteaza din cauza nerespectarii indicatiilor cu privire la materialele colectate. Includem aici deseurile alimentare, furtunurile de cauciuc, sarma, masele plastice de calitate inferioara si multe alte elemente pe care locuitorii le arunca gandindu-se ca ele vor fi sortate si mai apoi reciclate. Astfel de materiale au risipit spatiul si combustibilul, au blocat masinile, au contaminat materiale valoroase, au pus in pericol lucratorii si in niciun caz nu au ajutat practica reciclarii.

Mit vs realitateCel de al doilea mit prezentat are ca si subiect interesul pentru oamenii strazii care reusesc sa traiasca de pe o zi pe alta in urma strangerii anumitor deseuri pe care apoi le vand centrelor de colectare. Cu toate astea, colectarea de catre oamenii strazii nu este deloc cea mai eficienta modalitate de a gestiona deseurile. In intreaga lume, milioane de oameni isi pierd viata din cauza expunerii in fata rezidurilor periculoase. Acestia se numara adesea printre cetatenii cei mai saraci si cei mai marginalizati, dar care ofera servicii valoroase societatii. C e trebuie sa retinem, insa, este faptul ca doar colectoarele de deseuri protejeaza sanatatea publica si contribuie semnificativ la eforturile de reciclare. In intreaga lume, studii arata ca mai mult de trei sferturi din astfel de operatori de colectare a deseurilor isi vand masele plastice in intreprinderile stabilite in cadrul lantului de reciclare. Deci, colectorii informali de deseuri lucreaza adesea cu intreprinderi formale, mai degraba decat sa concureze impotriva lor.

Un alt mit intareste ideea ca produsele fabricate din mai multe tipuri de material nu pot fi reciclate. Atunci cand oamenii au constientizat cu adevarat importanta reciclarii, tehnologia era cu mult mai limitata decat in ​​prezent. Acum, insa, centrele de reciclare sunt dotate cu masinarii care pot descompune aceste articole in materialele lor constitutive. Echipamentele de reciclare sunt acum adesea echipate cu elemente de incalzire care topesc adezivii sau cu magneti care indeparteaza bucatile de metal. Un numar din ce in ce mai mare de reciclatori sunt chiar capabili sa se ocupe cu materiale plastice inferioare, cum ar fi pungile alimentare sau articolele fabricate din rasini amestecate, asa cum intalnim in cazul multor jucarii si obiecte de uz casnic.

Colectori mase plasticeCel de al patrulea mit vorbeste despre o unica reciclare – lucru total gresit. De fapt, multe obiecte obisnuite pot fi reciclate din nou si din nou, cu economii substantiale pentru energie si resurse naturale. Sticla si metalele, inclusiv aluminiul, pot fi reciclate pe o perioada nedeterminata, fara pierderi de calitate. Este adevarat ca de fiecare data cand hartia este reciclata, fibrele mici care o compun devin putin mai afectate, dar cu toate acestea, calitatea hartiei realizate din materiale reciclate s-a imbunatatit dramatic in ultimii ani. Cu toate astea, chiar daca dupa cateva cicluri de reciclare hartia nu mai este de caliatate superioara, ea poate fi in continuare folosita pentru producerea de hartie igineica sau ca insertii cartonate. Plasticul, insa, poate fi reciclat numai o data sau de doua ori intr-un produs nou din plastic. De multe ori acest lucru se va intampla in ceva care nu trebuie sa transporte alimente sau sa indeplineasca cerinte stricte de rezistenta, cum ar fi articolele casnice usoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca polimerii se descompun in procesul de reciclare. Cu toate acestea, inginerii cauta mereu noi utilizari in aval, cum ar fi fabricarea de "cherestea" de plastic pentru punti sau banci sau amestecarea materialelor plastice cu asfalt pentru materiale rutiere mai durabile.

Reciclare deseuriIn multe domenii, reciclarea nu este doar un program guvernamental, ci mai degraba o industrie dinamica cu concurenta si inovatie continua, de la sistemele de colectare a masinilor automate la noi stimulente inteligente pentru consumatori si intreprinderi. Reciclarea ajuta la reducerea gunoiului, care a fost cunoscut pentru raspandirea bolilor ca infectiil bacteriene sau fungice si, nu in ultimul rand, creeaza locuri de munca. Reciclarea este un instrument valoros in combaterea schimbarilor climatice, a poluarii si a altor probleme majore cu care se confrunta acum planeta noastra.