Multe dintre produsele alimentare si bauturile pe care le cumparam sunt ambalate in cutii din aluminiu sau din otel, iar ambele materiale pot fi reciclate in vederea fabricarii fie a unor recipiente noi, fie a altor elemente din metal.
Reciclarea aluminiului este importanta pentru diminuarea volumului de energie si gaze de sera emise in atmosfera, motiv pentru care nu doar planeta are de castigat, ci si noi, oamenii. Metalul poate fi reciclat si fara pierderi de proprietati, astfel incat reciclarea aluminiului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru mediul inconjurator. Otelul poate fi si el uneori reciclat din cand in cand fara pierderi de calitate; prin simpla reciclare a acestuia, putem conserva combustibili fosili neregenerabili, reducand consumul de energie si emisia de gaze in atmosfera, cum ar fi dioxidul de carbon.
Procesul de reciclare propriu-zisa a cutiilor de aluminiu incepe prin taierea acestora si indepartarea totala a stratului colorat de pe suprafata lor. Acestea sunt apoi topite intr-un cuptor urias, ca mai apo metalul obtinut prin topire sa fie turnat in mulaje pentru a se linistii. Aceste forme speciale pot avea capacitati de peste 1, 5 milioane de cutii de aluminiu. Pe de alta parte, folia de aluminiu este un aliaj diferit si, de obicei, este reciclata separat cu alte resturi de aluminiu pentru a face articole turnate, cum ar fi componentele motoarelor, unde contribuie in mod semnificativ la fabricarea mai usoara si mai eficienta a acestora din punct de vedere energetic.
Impactul reciclarii aluminiului asupra mediului este unul urias. Interesant si de retinut este faptul ca aluminiul este o resursa care formeaza aproximativ 8% din scoarta pamantului. Este extras din bauxita, care contine compusul alumina, printr-un proces electrolitic intensiv energetic. Patru tone de bauxita contin doua tone de alumina, care genereaza o tona de aluminiu valoros. Metalul este utilizat in construirea de cladiri, in transporturi, dar si in alte aplicatii industriale, precum si confectionarea de ambalaje. Aluminiul este materialul cel mai rentabil pentru reciclare, datorita economiilor imense de energie, de pana la 95%, pe care reciclarea acestuia le produce. In plus, toate resturile ramase din procesul de productie al aluminiului pot fi topite si folosite din nou si din nou. Din acest motiv, reciclarea face parte din ciclul de viata obisnuit pentru produsele industriale mari - aproximativ 75% din totalul aluminiului produs vreodata este inca in circulatie. Pentru a intelege mai bine impactul si beneficiile reciclarii, trebuie sa punctam faptul ca un singur kilogram de aluminiu reciclat economiseste pana la sase kilograme de bauxita, patru kilograme de produse chimice si paisprezece kWh de energie electrica.
Pentru a realiza containere din otel, metalul lichid este turnat intr-o matrita pentru a forma placi mari, care sunt apoi laminate in bobine. Aceste bobine sunt folosite pentru a face tot felul de produse din otel, cum ar fi biciclete, masini, poduri sau recipiente noi pentru produsele alimentare si pentru cele de baut. Otelul este fabricat dintr-una dintre cele mai comune resurse naturale ale pamantului, minereul de fier, precum si cel de calcar si cel de carbune. Mineritul pentru aceste materii prime si procesul de productie implicat in fabricarea otelului consecinte devastatoare pentru mediu. Procesul nu necesita doar cantitati mari de energie, ci, mai mult de atat. materiile prime sunt irosite, iar din procesul de productie rezulte si cantitati foarte mari de deseuri si de emisii de gaze in atmosfera. Prin simpla reciclare a otelului, putem, ca si in cazul reiclarii aluminiului, conserva combustibili fosili neregenerabili, diminua consumului de energie, putem reduce cantitati mari de materii prime pierdute si, de asemenea, micsora emisiile de gaze atat de nocive.
Atat aluminiul, cat si otelul sunt usor de reciclat si exista avantaje enorme pentru a face acest lucru, insa cu toate astea, multe cutii inca merg la depozitele de deseuri sau la gropile de gunoi. Multi oameni nu inteleg influenta pe care o au aceste materiale asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii publice. Daca reciclam mai multe cutii, putem reduce cantitatea de materii prime necesare pentru a produce noi produse asa ca reciclati de fiecare data. Atunci cand nu gasiti cosuri de gunoi special compartimentate, luati cutia din aluminiu cu dumneavoastra si, odata stranse mai multe, mergeti la un centru de reciclare. Amintiti-va sa clatiti recipientele si sa le lasati sa se usece inainte de a le introduce in circuitul unor programe de reciclare. Aluminiul poate fi reciclat infinit si pentru ca este un material atat de utilizat pe scara larga, posibilitatile de reutilizare pentru el sunt nesfarsite.