Reciclarea casnica

Reciclarea casnica

Reciclarea casnica cu cei miciApele, padurile si din ce in ce mai multe locuri de pe planeta se cufunda in munti de gunoaie. Depozitele de deseuri ale lumii nu mai fac fata deoarece unele produse/ambalaje sunt destinate eliminarii dupa o singura utilizare, ele neputand fi refolosite. Pentru toate celelalte, insa, exista reciclarea. Acest proces este o responsabilitate a fiecarui individ si orice gest mic poate produce un impact masiv.

Exista mai multe metode de reciclare astfel incat fiecare dintre noi sa poata efectua acest proces fara sa caute scuze, Reciclarea este atat de importanta incat, de-a lungul timpului, numeroase practici au fost descoperite de cei ce constientizeaza gravitatea lucrurilor si a situatiei in care ne aflam. In consecinta, toti avem la dispozitie resursele necesare sa reciclam, trebuie doar sa vrem! Amintim astazi de reciclarea casnica, de reciclarea prin refolosire/reutilizare, dar si de reciclarea prin programe de reciclare. Asa cum putem sa ne dam seama si din numele practicilor mentionate, reciclarea poate avea loc atat in casa noastra, cat si la nivelul zonei, orasului, judetului sau a tarii in care locuim.

Reciclare casnica

Reciclarea casnica se refera la reciclarea facuta de noi ca si indivizi, in interiorul propriei locuinte. Bineinteles, in acest proces ii putem implica si pe prietenii apropiati noua sau pe ceilalti membri ai familiei. Va garantam ca, cel putin pentru cei mici, reciclarea in casa o sa reprezinte o lectie, dar si un motiv de bucurie. Pentru a le insufla copiilor dorinta de a recicla, incercati sa le povestiti despre aspectele negative ale deseurilor asupra mediului in care traim si transformati reciclarea propriu-zisa intr-un joc. Cei mici au tendinta sa fie mult mai receptivi la astfel de initiative. Probabil pentru ca disparitia animalelor sau imbolnavirea unor populatii sarace sunt exemple cu un impact rasunator in mintea acestora. Pe de alta parte, noi, cei mari, se pare ca nu dorim sa constientizam ororile lumii in care ne aflam.

Pentru a recicla la nivelul casei este necesar, in primul rand, sa diminuati consumul de deseuri. De pilda, atunci cand mergeti la cumparaturi puteti sa luati cu voi o punga din material textil pe care o puteti spala si refolosi la fiecare vizita in supermarket. Nu este necesar sa cumparati de fiecare data pungi de plastic pe care sa le folositi o singura data. Un alt lucru minor pe care il puteti face este sa refuzati tacamurile de plastic venite din partea firmelor de catering atunci cand comandati acasa. Le puteti spune acestora inca de la inceput ca nu aveti nevoie de ele si ca le veti folosi pe cele din metal, pe care le aveti deja acasa.

Reciclare

Pasi mici, este adevarat! Insa doar asa vom putea schimba ceva. De asemenea, pentru a recicla este nevoie sa invatati ce reprezinta deseu reciclabil. Nu va speriati, nu este nevoie de studii amanuntite. O simpla privire aruncata pe interenet va poate raspunde tuturor intrebarilor, iar daca nu o face, puteti oricand sa apelati la ajutorul celor ce se ocupa de programele de reciclare. Este bine de stiu ca, in general, putem recicla hartie, plastic, metal si sticla, insa exceptii si reguli speciale care se aplica fiecarei categorii in parte. Textilele, bateriile si acumulatorii, deseurile electrice si electrocasnice pot fi si ele reciclate.

Reciclarea hartiei - sa presupunem ca toate produsele din hartie sunt reciclabile, cu exceptia cazului in care contin anumite componente metalice sau plastice atasate. Este necesar un container in interiorul caruia sa puneti toate materialele de hartie pe care nu le mai folositi, ziare, reviste, cartoane, plicuri, puteti pune chiar si cofragul de oua, de fapt, orice se fabrica exclusiv din hartie. Stabiliti un program in functie de cantitatea de deseuri din hartie pe care o strangeti intr-o anumita perioada de timp si mergeti la un centru de reciclare sau la un punct de colectare maculatura. In cazul in care nu gasiti astfel de programe sau de puncte, luati legatura cu scoala cea mai apropiata din zona dumneavoastra. In scoli este cel mai probabil ca o data la cateva luni sa vina colectori de deseuri din hartie care sa stranga maculatura reciclabila pentru a o transporta catre anumite centre de reciclare.

Sortare deseuri reciclabile

Reciclarea plasticului poate fi posibila numai in cazul in care stim ce tipuri de plastic sunt reciclabile. Insa cele de consum, PET-urile, sunt aproape intotdeauna reciclabile – motiv pentru care puteti proceda exact ca si in cazul hartiei. Reciclarea sticlei si a altor deseuri mentionate se poate produce la fel.

Ce trebuie sa retineti, insa, este faptul ca reciclabilele trebuie curatate inainte de a fi duse catre centrele de reciclare. Clatiti recipientele de plastic si de sticla, dar si pe cele de aluminiu – conserve, doze – acest lucru nu o sa va rapeasca mult din timp, iar astfel cei ce sorteaza deseurile va vor multumi pentru ca veti face munca mult mai usoara pentru toti ceilalti implicati in procesul reciclarii.