Inainte de a vorbi despre reciclare se vede necesara o incursiune in istoria acesteia pentru a intelege ce presupune procesul de reciclare, care sunt efectele reciclari, cum putem recicla si, nu in ultimul rand, ce putem recicla. Intelesul dat „reciclarii” este acela de schimb, de trasnsformare a unui rezid, ceva ce nu iti mai este folositor, intr-un produs nou. De aceea reciclarea deseurilor este in stransa legatura cu colectarea deseurilor, fara de care, acest proces de valorificare si de transformare a materiilor prime – nu ar putea sa aiba loc.
Stim cu totii ca principala motivatie a reciclarii este grija pentru mediul inconjurator. Chiar daca aceasta atentie pentru ceea ce se intampla in jurul nostru s-a mediatizat mai mult in ultimii ani, ea a existat dintotdeauna; bineinteles, metodele prin care are loc reciclarea, astfel incat sa poata fi salvata cat mai multa materie prima, s-au dezvoltat din ce in ce mai tare, educatia in acest sens este cu mult mai bine explicata si aplicata, iar industria reciclarii deseurilor este intr-o continua crestere. Interesul pentru mediul inconjurator a existat, insa, din cele mai vechi timpuri. Documente vechi atesta faptul ca, nu o data, ci de mai multe ori, au existat perioade istorice in timpul carora deseurile au fost refolosite in vederea unor produse noi; este adevarat ca acest lucru se datoreaza crizelor si momentelor in care resursele naturale au fost mai rare, mai costisitoare - de la prelevare, intreg procesul tehnologic si pana la finisare, iar oamenii au fost, probabil, nevoiti sa transforme ceva aparent nefolositor in ceva absolut necesar. Se crede ca reciclarea a cunoscut o perioada de glorie in timpul industrializarii, atunci cand, din dorinta de a obtine un avantaj economic, atat pentru achizitionarea unor materii prime virgine, cat si pentru centralizarea, foarte costisitoare - de altfel, a gropilor de gunoi publice, s-a recurs la diferite metode de recilare. Una dintre cele mai cunoscute astfel de metode are loc inclusiv in zilele noastre si este reprezentata de stimulentul financiar; inca de acum mai bine de doua sute de ani, numeorsi producatori au oferit in schimbul ambalajului o suma modica de bani pe care oamenii o primeau atunci cand, dupa consumarea continutului, duceau, de exemplu, sticla de bautura sau cutia de aluminiu intr-un punct de depozitare de unde resturile erau colectate si mai apoi reciclate. Toate aceste modalitati de convingere a populatiei sa renunte la eliminarea deseurilor asa cum, cei mai multi dintre noi, suntem obisnuiti sa facem, conserva resursele naturale, economiseste atat timp, bani, cat si resurse umane si, mai mult de atat, protejeaza ceea ce numim natura prin reducerea emisiilor de gaze poluante, intarind astfel sanatatea publica.
Alaturi de procesul de reutilizare si de cel de reducere a deseurilor sta procesul de reciclare care, nu de putin timp, a intrat in atentia Organizatiei Internationale de Standardizare. Astfel, in ultimii douazeci de ani, au luat fiinta diferite norme care au ca subiect reciclarea deseurilor, in functie de tipul acestora: plastic, sticla, fier, hartie, electronice si asa mai departe, in vederea centralizarii corecte si corespunzatoare, manipularii, colectarii si depozitarii materialelor posibil reciclabile. Este de la sine inteles ca in cazul unui caiet de hartie vechi transformarea nu va consta in conversia lui intr-un pahar de sticla, ci, probabil, intr-un caiet nou, in hartie igienica sau intr-o materie secundara ce va folosi la crearea unui produs nou. Tot o forma de reciclare a reprezinta si extragerea anumitor materiale din produsele mai complexe; de pilda, datorita volorii lor, plumbul este extras din bateriile auto, iar aurul din placutele de circuite in timp ce, din cauza naturii lui periculoase, mercurul din termometre si termostate este indepartat si refolosit.
Asa cum am stabilit, reciclarea deseurilor reprezinta un factor deosebit de important in vederea conservarii si intretinerii resurselor naturale si contribuie la ingrijirea si imbunatatirea mediului inconjurator. Bineinteles, fiecare dintre noi poate sa aduca un aport considerabil acestui proces prin diferite metode simple, scurte ca durata in timp si deloc dificile. De pilda, sortarea cu o mai mare atentie a deseurilor menajere, cumpararea produselor confectionate din materiale reciclabile, achizitionarea produselor vechi, la mana a doua si altele asemanatoare. Cea mai usoara modalitate prin care putem sa reciclam si sa aducem un aport personal acestei initiative este reciclarea din jurul casei. Atunci cand alegeti sa cumparati un bun, ganditi-va daca dupa utilizarea acestuia este cu putinta sa-l recilati; fie ca il duceti la un centru specializat, fie ca il transformati chiar dumneavoastra intr-un obiect de care sa va folositi; de pilda, un pahar de plastic poate deveni cu usurinta un suport pentru instrumentele de scris. Tot in magazine puteti verifica etichetele si in acest mod puteti alege cu usurinta sa luati produse care folosesc materiale deja reciclate. Numeroase materiale se pot recila nu o data, ci de zeci de ori. La fel de important pentru acest proces este si ajutorul pe care il oferiti colectorilor de astfel de materiale. Acolo unde exista cosuri de gunoi special amenajate in vederea reciclarii de sticla, hartie si plastic, incercati sa respectati compartimentarea. Unele materii, de pilda sticla, sunt mult mai complicate decat altele, spre exemplul cartonul. Pentru a confectiona sticle transparente din materie reciclata deja, este foarte important sa nu se amestece sticla colorata si astfel sa ruineze intreg procesul. Constientizand dumneavoastra si incercand pe cat posibil sa respectati anumite indicatii, se economisesc timp, bani, iar natura este ocrotita.
Exista foarte multe tipuri de deseuri care se pot recila, de exemplu, daca aveti gradina, puteti recicla numeorase deseuri animaliere sau alimentare, folosindu-le ca ingrasamnat pentru flori. Plantarea copacilor militeaza pentru reciclare, chiar daca la o prima vedere nu gasiti legatura. Tot in vederea protejarii mediului este de preferat sa incercati sa nu achizitionati produse care contin deseuri periculoase si sa gasiti alternative mai sigure: multe dintre gospodine aleg sa-si confectioneze singure produsele pentru curatare deoarece au observat ca cele din comert folosesc produsi chimici toxici ce le ataca pielea sau le provoaca diverse reactii adverse. Astfel de sugestii privitoare la o reciclare a produselor „in casa” nu descurajeaza sub nicio forma transportarea deseurilor catre centrele de reciclare, ci pur si simplu se adreseaza acelora care vor sa ajute natura si, in esenta, pe ei insisi, dar care nu au posibilitatea sa ajunga la instalatiile locale de reciclare sau la unitatile special amenajate.
Educatia in acest sens se dezvolta din ce in ce mai tare si numeroase scoli si chiar intreprinderi aleg sa implementeze programe de reciclare, dar si sa participe la proiecte comunitare in acest sens. Implicarea in oricare astfel de actiune nu face altceva decat sa ajute pe termen lung, iar efectele pozitive se vor vedea, ca si pana acum, in timp. Cu toate astea..incearca sa incepi azi! Recicleaza de azi. Fiecare gest conteaza!