Reciclarea sticlei

Reciclarea sticlei

Reciclarea sticleiAsa cum am tot mentionat, reciclarea este un proces deosebit de important atat pentru sanatatea oamenilor, cat si pentru pastrarea si conservarea mediului inconjurator. Unul dintre numeroasele deseuri reciclabile este sticla, reciclarea sticlei fiind o practica obisnuita in multe tari din Uniunea Europeana si nu numai. Programele de colectare si sortare a diferitelor tipuri de sticla au luat nastere deoarece procesul de reciclare al sticlei diminueaza considerabil energia consumata si cantitatea de dioxid de carbon eliberata in armosfera.

Atunci cand vorbim de reciclarea sticlei nu avem niciun argument care ar putea sa va convinga sa nu o faceti. De retinut este faptul ca sticla reciclata poate fi reutilizata din nou si din nou deoarece se produc extrem de putine deseuri in procesul de reciclare si reconditionare al sticlei. Prin urmare. sticla reciclata poate fi utilizata pentru a produce acelasi produs din nou si din nou, fara ca acesta sa fie nesigur din orice punct de vedere si fara sa prezinte vreo urma de uzare. In plus, pentru fiecare kilogram de sticla reciclata se inlocuieste necesitatea de a extrage un kilogram si jumatate de materie prima virgina.

Deseuri reciclabile sticlaAsa cum deja stim, sticla este folosita de oameni inca de acum foarte mult timp. Se pare ca sticla a fost facuta initial de fenicieni in urma cu aproximativ 5000 de ani. Pentru a intelege importanta reciclarii ei, este primordial sa stim care este procesul de fabricare al sticlei. Sticla ia nastere prin topirea nisipului de siliciu, a calcarului si a cenusii de carbon intr-un cuptor. Acestora li se adauga cioburile de sticla care reprezinta un procent de peste 40% din totalul amestecului. In cele din urma, sticla topita ia forma unor recipiente, cum ar fi sticlele si borcanele. Pastrarea temepraturii cuptorului pentru a topi sticla este o procedura intensiva. Un alt avantaj al reciclarii este acela ca sticla reciclata se topeste la temperaturi mai scazute, motiv pentru care nu un procent ridicat de energie este salvat.

Este extraordinar de usor sa reciclezi sticla, mai ales ca numeroase recipiente folosite zilnic in casa, pe care multi dintre noi aleg sa le arunce la osul de gunoi, de pilda borcanele, sunt 100% reciclabile, iar pierderile suferite in urma acestui proces sunt aproape inexistente. Este adecarat ca numeroase tipuri de sticla nu permit reciclarea sau ca unele dintre acestea pot contamina intregi baloti reciclabili de sticla, insa, numarul mare de programe de colectare si reciclare a sticlei va pot da sfaturi cu privire la ce se poate recicla si ce nu. Nu toata sticla poate fi reciclata cu usurinta. Geamurile din sticla, geamurile de oglinda si oglinzile propriu-zise nu pot fi reciclate cu usurinta si nu ar trebui adaugate in fluxul de reciclare al sticlei. Chiar si o adaugare foarte mica de material necorespunzator unui lot mare de sticla reciclabila poate duce la contaminarea in intregime a acestuia.

Deseuri reciclabile sticlaDaca nu exista amenajari locale pentru reciclarea sticlei sau daca sticla nu este adecvata pentru refabricarea de borcane si sticle noi ca urmare a contaminarii sau a dimensiunilor mici, aceasta poate fi utilizata in scopuri secundare. Cu toate astea, se estimeaza ca un procent de peste 75% din recipientele confectionate din sticla recuperate sunt refapricate, obtinandu-se astfel sticle si recipiente de sticla noi, intr-un timp foarte scurt. In doar trei saptamani, un deseu reciclabil de sticla poate deveni un borcan nou, perfect refolosibil. Acest proces are loc in cadrul unor centre de reciclare care, de asemenea, se ocupa de prelucrarea sticlei, de curatarea si de sortarea acesteia.

Sticla destinata reciclarii trece prin urmatoarele etape: separarea, depozitarea si transportul si in cele din urma reciclarea in vederea reutilizarii acesteia. In cadrul primei etape, sticla este separata de alte materiale intr-un flux mixt de reciclare. Acesta este apoi sortata in functie de culoarea sa: transparenta, usor verzuie sau culoarea chihlimbarului (maro). In functie de locatie si de solicitare, recipientele de sticla se depoziteaza fie in cutii mari, fie trimise direct spre prelucrare. In prealabil au fost indepartate elementele care ar putea da nastere contaminarii. Acestea includ dopurile de sticla, etichetele, piese metalice sau alte articole ceramice. Sticla este apoi zdrobita si trimisa la cuptor.

Deseuri reciclabile sticlaDaca vreti sa reciclati sticla este indicat ca inainte sa o duceti spre un centru de reciclare sa o clatiti pentru a elimina resturile alimentare, sa indepartati capacele de borcane si pe cele de sticle si nu in ultimul rand, sa incercati sa nu spargeti recipientele de sticla. Chiar daca toate cele de mai sus au loc in cadrul centrelor de reciclare, puteti aduce si dumneavoastra un mic aport. In plus, sticla, chiar daca urmeaza sa fie sparta, in momentul sortarii poate deveni periculoasa pentru manipulatori daca este ciobita. In cazul in care in orasul dumneavoastra sunt montate cosuri de gunoi care permit sortarea sticlei de alte deseuri reciclabile, de pilda plastic sau hartie, asigurati-va ca folositi corect compartimentele.