Tipuri de deseuri reciclabile II

Tipuri de deseuri reciclabile II

Recciclare deseuri     Reciclarea deseurilor este deosebit de importanta atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru conservarea cat mai corecta si pentru cat mai mult timp a resurselor naturale epuizabile. Ritmul alert al vietii ne face de multe ori sa uitam ca natura este ceea ce omul trebuie sa protejeze, nu sa distruga, ca inapoi, aceasta sa ne ofere un trai sanatos, pozitiv si calitativ.

     Daca sanatatea noastra, a celor din jur si a planetei in sine nu sunt argumente destul de solide, ei bine, incercati sa va ganditi la rapiditatea cu care populatia lumii creste. Aceasta cauza are ca si efect consumul ridicat de produse: nevoile noastrre de a ne hrani, de a ne imbraca si de a ne spala necesita folosirea unor bunuri realizate cu ajutorul diverselor materiale. Cu cat cererea este mai mare, cu atat aceste materii prime se vor termina mai repede sau, din cauza diminuarii lor, preturile si costurilor serviciilor finale s-ar putea sa aiba o valoare prea mare, iar achizitionarea lor de catre populatia de rand sa devina apropae imposibila. Desigur, toate aceste lucruri pot fi evitate prin deprinderea unui comportament inclinat spre reciclare. Chiar daca va ganditi uneori ca nu are rost sa puneti deseurile de plastic, spre exemplu, in locul destinat acestora pentru ca nicunul dintre vecinii dumneavoastra nu face asta, luati in calcul ca puterea exemplului este mai puternica decat orice, iar gesturile minore au facut, fac si continua sa faca diferentele majore. Inainte de toate astea, insa, este necesar sa stiti care sunt acele tipuri de deseuri reciclabile.

       Foarte multe materiale pot fi reciclate, insa, din pacate, numerosi oameni considera ca doar plasticul, metalul si hartia pot fi duse catre centrele de reciclare in vederea conversiei lor in materii folositoare realizarii altor produse noi. Asa cum stim, multe deseuri sunt nedegradabile, iar aruncarea lor in locuri nepermise nu face altceva decat sa aduca un aport negativ vietii si mediului inconjurator.

Deseuri sticla      Sticla este un astfel de material ce, din pacate, nu se deterioreaza cu absolut nimic, iar natura nu-l poate elimina singura. De aceea exista foarte multe indemnari cu privire la recilarea sticlei. De-a lungul timpului, producatorii de bauturi au incercat sa construiasca “programe” care sa influenteze populatia sa stranga recipientele de sticla si sa le dea spre reciclare, in loc sa le arunce la cosul de gunoi. Astfel, acestia au fost de acord sa rambureseze o parte din banii pe care clientii ii dadeau pe sticlele de bautura pentru a ii face pe acestia sa le aduca inapoi. Producatorii au inteles ca suma infima de care se lipsesc nu se ridica nici macar la jumatatea sumei de bani pe care ar consuma-o daca ar produce bunuri din sticla virgina.

     Astfel de tactici au fost imprumutate si de furnizorii mari de brazi de Craciun care au hotarat sa ofere vauchere de cumparaturi tuturor celor care avea sa inapoieze bradul dupa ce l-au folosit – in loc sa-l arunce la cosurile de gunoi publice. In timp ce pentru locatarii de la apartament aceasta initiativa a fost una extraordinara, cei ce stau la case au ales sa foloseasca cheletul bradului ca lemne de foc. Unii spun ca si acesta este un mod de reciclare; la fel si folosirea resturilor si a deseurilor animaliere in vederea formarii ingrasamantului natural. Oamenii de pretutindeni au inteles ca astfel de initiative nu fac altceva decat sa ii scuteasca de cheltuieli in plus, sa ii inspire sa dezvolte o grija pentru tot ce ii inconjoara si astfel sa pastreze atat sanatatea publica, cat si pe cea a planetei.

Deseuri textile reciclabile     Un material controversat, reciclabil, este reprezentat de textile. Spun controversat deoarece in ultima perioada, din ce in ce mai multe persoane, considera achizitionarea de haine la mana a doua ca fiind o modalitate de reciclare. Gresesc? In niciun caz! Bineinteles ca prin cumpararea de haine pe care alti oameni nu le mai folosesc in detrimentul celor din magazine nu facem altceva decat sa reducem costurile de productie, sa eliminam emisiile de gaze poluante, dar si sa economisim pentru noi insine deoarce in comparatie cu hainele noi, cele second-hand au un pret foarte mic. O alta practica a reciclarii de textile o constituie organizarea campaniilor caritabile de strangere a hainelor pentru oamenii strazii sau cele ale organizatiilor nonprofit care transporta textilele spre centre de reciclare.