Tipuri de deseuri recilabile I

Tipuri de deseuri recilabile I

Deseuri plastice     Reciclarea deseurilor este una dintre cele mai la indemana modalitati prin care noi, oamenii, putem sa aducem un aport pozitiv calitatii vietii si, totodata, sa ingrijim mediul inconjurator. Lumea in care traim, industrializarea, societatea si comportamentul acesteia sunt elementele care, necontrolate si netrecute prin filtrul ratiunii umane, pot deteriora masiv, pana aproape de distrugere, natura.

     Pe langa ingrijorarea pentru tot ceea ce ne inconjoara: ape, paduri si necuvantatoare, oamenii trebuie sa aiba in vedere propria viata si pe cea a semenilor lor. Nu este un secret pentru nimeni faptul ca resursele naturale, o mare parte dintre acestea, sunt epuizabile, iar exploatarea lor va lua sfarsit la un moment dat. Un alt aspect deosebit de important este sanatatea intregii natii; de aici grija pentru poluare. Prin eliminarea deseurilor care ar putea fi reciclate sunt sanse mari sa daunam mai mult decat ne putem imagina: in primul rand, gazele cu efect de sera si substantele chimice, atat de nocive, rezultate in urma diverselor procese de distrugere a rezidurilor, sunt eliberate in aerul pe care il respiram si, nu de putine ori, au fost cazuri in care acestea au sfarsit prin a contamina apele potabile.

     Presupunand ca am inteles motivele pentru care este foarte bine sa reciclam, se vede necesara o explicatie sau macar o scurta trecere in revista a meterialelor pe care putem sa le supunem acestui proces. Categoriile si tipurile de deseui recilabile s-au schimbat de-a lungul timpului si continua sa se schimbe din dorinta de a recicla cat mai mult si cat mai bine, dar si datorita proceselor din ce in ce mai perfectionate in acest sens. In articolul prezent vom aminti acele materiale care, oricat de multe modificari ar fi suferit categorisirea rezidurilor reciclabile, au ramas constante, capete de lista, veritabile tipuri de deseuri reciclabile.

Doze de aluminiu     Unul dintre cele mai cunoscute astfel de materiale reciclabile este plasticul. Deoarece costul, greutatea, duritatea si flexibilitatea acestuia permit folosirea lui la fabricarea nenumaratelor produse, acesta reprezinta unul dintre cele mai utilizate materiale si, in consecinta, cele mai reciclate. Pentru a facilita procesul, PET-urile sunt insemnate cu numere, iar fiecare numar spune ceva despre compozitia lui, daca este fabricat din materiale reciclate deja, dar si despre cat de adecvat este sa fie re-reciclat. Aproape toate tipurile de plastic sunt potrivite pentru reciclare, iar reciclarea acestor este deosebit de importanta deoarece conserva doua treimi din energia necesara in mod obisnuit pentru fabricarea unui plastic nou si reduce semnificativ emisiile de gaze. Chiar daca pet-urile nu au posibilitatea sa contamineze apele, in cazul in care sunt ingropate in depozite de deseuri, reciclarea acestora este valoroasa si responsabila din punct de vedere ecologic.

     Un material la fel de cunoscut in vederea reciclarii este si metalul, fie ca vorbim despre otel, despre cupru, plumb, fier, aluminiu, aur sau argint. Pentru a intelege cat de importanta este reciclarea, imaginati-va ca pentru a produce o cutie de aluminiu din aluminiu extras din minereu este nevoie de o energie cu sase ori mai mare decat cea folosita in cazul unei cutii din aluminiu recilat. Metalul poate fi dus la centrele de reciclare fie in forma bruta, fie extras din aparate si masini, din cutii sau din alte bunuri care contin acest material numit metal.

Deseuri hartie     Mai mult decat beneficiul energetic, reciclarea de hartie si carton reduce emisiile toxice de metan si, mai mult de atat, pastreaza padurile prin reducerea numarului de copaci taiati si astfel conserva habitatul natural al florei si al faunei. Cele mai cunoscute produse reciclabile din hartie sunt ziarul, deoarece acesta poate fi transformat cu usurita intr-un alt ziar, dar si cartonul. Numeroase companii producatoare obisnuiesc sa foloseasca ca si material de impachetare cartonul deoarece acesta nu presupune costuri ridicate si este usor de manipulat. Fie ca in interiorul cutiilor se afla produse alimentare, de curatenie sau decorative, cartonul folosit in astfel de sitatii poate fi reciclat si re-recilat de extrem de multe ori.

     Avantajele reciclarii sunt numeroase, iar deseurile reciclabile sunt cu atat mai multe. Odata inteleasa importanta acestui proces atat pentru noi, cat si pentru tot ceea ce ne inconjoara, putem dezvolta un comportament prietenos fata de mediu. Fie ca duceti materialele in centre de reciclare, fie ca alegeti sa reciclati in casa, actul dumneavoastra aduce beneficii numeroase intregii societati, dar si a naturii din jurul acesteia.